Breu història dels Geganters i Grallers de La Llacuna

Els Gegants de La Llacuna van ser construits en el 1994 i representen un Bomber i una bombera.

El motiu de que fossin bombers va ser el fet de tenir un parc de bombers a La Llacuna i es va pensar que uns gegants bombers podria ser una bona representació del poble, un poble rodejat de milers d’actàreas de massa forestal.

Actualment i que en tinguem constància, són els únics gegants bombers que hi ha a Espanya i un dels pocs que hi ha al món, tenint en compte que en més de 90 països s’hi poden trobar gegants. De moment sabem que hi ha uns gegants bombers a Lessines (França) i a Bélgica.

Actualment la nostra colla “Els Geganters i Grallers de La Llacuna” realitzem unes 25 actuacions a l’any. D’aquestes actuacions, unes 18 són Trobades Geganteres arreu dels Països Catalans (Catalunya, País Valencià i Illes Balears), l'Aragó i a l’estranger (França i Andorra). No obstant, en un futur immediat, la Colla volem obrir-nos camí a altres Comunitats autònomes o països. Sense anar més lluny, l’any 2007 l’Andreu (el gegant bomber de La Llacuna) va fer les amèriques. El passat 10 de setembre, l’Andreu, juntament amb 8 gegants catalans més, van iniciar aquest llarg viatge des del port de Barcelona fins a Costa Rica. La comitiva de les colles de Vallgorgina, Riudoms i La Llacuna vam viatjar cap a Costa Rica el 21 d’octubre de 2007 per participar de varies trobades geganteres en aquell país i tambè al Encuentro Nacional de la Mascarada Cotarricense.

Un dels fets més importants que a sofert la nostra entitat és que a principis del 2006 la nostra colla la composaven uns 15 membres. Avui en dia som uns 40. La diferència la trobem en la creació d’un grup de Grallers i Timbalers que formen part de la Colla dels Geganters i Grallers de La Llacuna. Aquest grup de joves són els que realment donen vida a les actuacions dels nostres gegants i son un clar exemple de treball en grup i coordinació, trets que es fan notar en cada actuació que realitzem.

Al llarg de la nostra trajectòria hem realitzat actuacions que han destacat per la seva importància i/o originalitat. Algunes d'aquestes han estat:

Actuació a la Ciutat del Vaticà davant del Sant Pare Benet XVI i la posterior benedicció dels Gegants i els membres de la colla en motiu del 15 aniversari dels Gegants de La Llacuna (10 de setembre de 2008).

També hem actuat a Cartago (Costa Rica) en motiu del Encuentro Nacional de la Mascarada Costarricense, actuacions a l'interior del Parlament Europeu d'Estrasburg i davant de la Catedral d'aquesta localitat, actuació en motiu del 40 aniversari del "Cafe Le Canigou" de Vilafranca de Conflent, actuació pel 50 aniversari d'uns bombers que van perdre la vida en acte de servei en la regió francesa de Rià. També hem actuat en la cerimònia de cloenda dels Jocs Mundials de Policies i Bombers celebrats a Barcelona, en una Trobada Internacional de Caravanistes, en les curses dels bombers i de El Corte Inglés, en la 9ª Festa dels Súpers, en la Tamborinada de Barcelona, participació en un Videoclip, pujada a peu amb els gegants des d'Igualada a Montserrat durant 4 anys consecutius. També hem actuat al Palau Sant Jordi, juntament amb unes 30 colles, en un festa per promocionar els productos de la firma LOREAL, i un llarg etcétera.